Yapının Naosuna baktığımızda sol tarafta İsa figürü karşımıza çıkar. İsa sol elinde kutsal kitabı tutmaktadır. Diğer eli ile takdis işareti yapar. Sağ tarafta Meryem ve kucağında çocuk İsa bulunmaktadır. Meryem, çocuk İsa’ya hüzünlü bir şekilde bakmaktadır. Belki de çocuğunun başına gelecekleri hissettiği için korkmaktadır.
İç narteksten dış nartekse doğru kronolojik bir anlatımın yer aldığı görülmektedir. İç nartekste Meryem’in doğumu sahnesini görürüz. Meryem’in annesi Anna, iyi görünümlü bir evde doğum yapmaktadır. Bu mozaikte doğum yapan kadının Anna olduğunu anlamak zor değildir. Çünkü Meryem, İsa’yı yıkık dökük bir ahırda doğurmak zorunda kalmıştır.
Hikayenin devamında Meryem’in Tapınağa Takdim sahnesi, Yusuf ile evliliği, Cebrail tarafından Meryem’e, İsa’ya gebe kalacağının müjdelenmesi anlatılmıştır.
İç narteksin giriş kapısının üstünde yer alan Pantakrator İsa mozaiğinin orada bulunmasının bir anlamı vardır elbet. Yapının İsa’ya adandığı bilinmektedir ve girişin üstünde İsa figürünün olması yapının temasına uygundur. İsa figürünün üstünde “ İsa Mesih Tanrı oğlu, Yaşam alanı” yazmaktadır.
Ayrıca mezar nişlerinin bulunduğu ek şapel binası olan Parekklesion’da birbirinden güzel freskler yer almaktadır. Yapıda sanat tarihimiz açısından bu kadar önemli mozaikler ve freskler yer alırken yapının yeniden camiye çevrilmesi nasıl sonuçlar doğuracak yakında göreceğiz. Günümüze ulaşabilen bu sahneleri boyalar ve sıvalar ile kapatmak tarihe ve sanata yapılacak en büyük haksızlıklardan biri olacak. Ülkemizde eski uygarlıklardan ve kendi tarihimizden pek çok yapıya sahipken onları korumak, halka kazandırmak ve tarihine saygı duyup turistik açıdan da pek çok faydasını görmek yerine alınan bu kararlar umarım yapıların daha çok tahribatına sebep olmaz.
Kariye Camii hakkındaki diğer yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: