Willendorf Venüs’ü olarak adlandırılan bu çıplak kadın figürü İÖ yaklaşık 28.000-22.000 tarihleri arasında yapılmıştır. Yaklaşık 11 cm boyutlarındadır. Bu taşınabilir kadın figürüne Venüs ismi, 1908 yılında Avusturya’nın Willendorf kasabasında bulunduğunda verilmiştir. Bu esere verilen Venüs ismi, klasik Venüs ismi ile ilgili değildir. Bu figürü kimin yaptığı, ne amaçla yaptığı hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Bu sebeple Venüs ismi verilerek figürine bir anlam yüklenmiş ve bu figürün bir Tanrıça figürü olduğu, doğurganlığı ve cinselliği temsil ettiği görüşü sunulmuştur.
Üst Paleolitik Döneme ait olan bu figürün dışında pek çok kadın figürlerinin de üretildiği görülmektedir. Kadın figürünün varlığı, bazılarının göğüslerinin belirginliği ve gebeliği temsil edecek şekilde karınlarının şişkin oluşu, bu dönemlerde kadınların doğurganlıkları ile kutsal görüldüğü fikrini düşündürüyor. Tabi ki bu sadece bir tahminden ibaret. İleride yapılacak arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan başka figürler ile çok daha farklı kanılara varmamız da mümkün.
Bu figürün özelliklerine gelecek olursak ayırt edilebilir bir yüze sahip değildir ve örgülü saçları dikkat çekmektedir. Kolları vücuduna oranla incecik bir görünüme sahip ve göğsünün üstüne konumlanmıştır. Dişil hatları abartılarak verilmiş, cinselliği ve doğurganlığına vurgu yapılmıştır. Bacakları ayaklarına doğru gittikçe incelerek verilmiştir ve figürün ayakları yoktur. Heykelin bu küçük ebatı ve ayaklarının olmayışı elde tutulmak için yapıldığını düşündürmektedir. Bazı arkeologlar vücudunun şişkinliğinin sebebi olarak taşın doğal şeklinden kaynaklı olduğunu düşünmektedir.
Kuşkusuz ki Üst Paleolitik Çağ’da bu nesneleri üretenler sanat yapmak veya sanatçı olmak düşüncesi ile üretim sağlamamış olsa da yarattıkları nesneleri çok büyük bir özenle ortaya çıkarmışlardır.
KAYNAK:
- Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Kültür Portalı Projesi, Eski Anadolu Uygarlıkları Paleolitik Çağ, Üst Paeolitik, Ekim 2009, https://www.kulturportali.gov.tr/mrepo/eKitap/eb-PaleolitikCag/28/#zoom=z
- A’dan Z’ye Sanat Tarihi, Madelynn Dickerson.